Gemeente Amsterdam
max €90 per uur
Noord-Holland
32 uur per week
03 juli 2023
07 juni 2023
Functieomschrijving
Binnen de Vakgroep Ontwerp & UX is Product- en UX Design één van de sub-expertises. Als UX Designer ontwerp je voor elke bewoner, ondernemer, bezoeker en professional van Amsterdam een betekenisvolle en aangename gebruikerservaring. Ook kun je werken aan producten en diensten voor intern gebruik, waardoor je collega's in staat stelt hun werk optimaal te kunnen uitvoeren voor de stad. Je gebruikt jouw kennis en ervaring om ingewikkelde processen en interacties zo te ontwerpen dat ze persoonlijk, eenvoudig en toegankelijk aanvoelen en dit ook te valideren. Uiteraard doe je dit vanuit het perspectief van de gebruiker (human centered design), gebaseerd op de aanwezige kwantitatieve en kwalitatieve inzichten.
Om de verschillende projecten succesvol uit te kunnen voeren zoeken we een UX Designer met relevante ervaring in digitale dienstverlening en buiten standaard oplossingen kan denken. We zoeken een echte teamplayer. Je houdt van multidisciplinair werken binnen één of meerdere delivery teams (scrumteams) en weet een goede balans te vinden tussen het grote plaatje en het zetten van kleine stappen met een Agile mindset. Als UX Designer maak je ook onderdeel uit van de UX Community en werk je, gezamenlijk met andere UX-professionals, actief aan de doorontwikkeling van het UX-vakgebied binnen de organisatie.
We zoeken een Senior UX Designer die zich voornamelijk zal bezighouden met de doorontwikkeling van het open public service en kennisplatform 'CircuLaw'.
Team CircuLaw - Stedelijke Innovatie in de huidige tijd van klimaatcrisis, sociale en ecologische crisis, is de transitie naar een circulaire economie essentieel. Om deze transitie mogelijk te maken en doelen te behalen is het onder andere belangrijk dat er meer en beter gebruik wordt gemaakt van wet- en regelgeving.
CircuLaw is een open public service en kennisplatform dat decentrale overheden laat zien hoe je met bestaande juridische instrumenten de circulaire transitie kunt versnellen.
We analyseren wat de mogelijkheden zijn binnen huidige en aankomende wet- en regelgeving en vertalen deze naar leesbare, begrijpelijke, toepasbare en navigeerbare inzichten. CircuLaw is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Dark Matter Labs en verschillende kennis en financieringspartners.
Bekijk de website: https://www.circulaw.nl/ en lees meer informatie op: https://provocations.darkmatterlabs.org/circulaw-using-existing-laws-and-regulations-to-accelerate-the-transition-to-a-circular-economy-de4a9ef25bc2.
Werkzaamheden
Dit doe je op een gemiddelde dag:
- Vertaling van complexe materie/systemen naar informatie architecture/structuur en pilots voor kort-cyclische experimenten;
- Het opstellen van customer journeys (i.s.m. een Service Designer), userflows, user stories, wireframes en stroomdiagrammen;
- Het maken van (high-fidelity) prototypes en valideert deze onder de gebruikers (eventueel i.s.m. een UX Researcher);- Analyseren van kwantitatieve en kwalitatieve informatiebronnen naar bruikbare klantinzichten;
- Je werkt nauw samen met front-end developers en stemt de ontwerpen en implementatie van deze ontwerpen in de applicatie met hen af;
- Het afstemmen van ontwerpen met verschillende stakeholders.
Gemeentelijke organisatie
Met ruim 18.000 collega's zorgen we ervoor dat Amsterdam een aantrekkelijke hoofdstad is en blijft. Waar het fijn is om te wonen, te werken en naar school te gaan. Met ruimte voor ondernemers en bezoekers.
Werken voor Amsterdam betekent bijdragen aan iets groots. Aan groei, veiligheid, ontwikkeling, gezondheid. Van de stad, van Amsterdammers. Daarmee geven wij Amsterdam door; aan de toekomst, aan volgende generaties.
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega's zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega's, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad.
Lees meer over de organisatiestructuur van de gemeente Amsterdam.
De opdrachtgever(s)
Digitalisering bij gemeente AmsterdamBewoners, ondernemers en bezoekers van de stad Amsterdam verwachten een optimaal functionerende stad die aansluit bij de digitale toekomst. Dat betekent dat wij als gemeente moeten blijven innoveren om een steeds sneller transformerende stad gepast te kunnen blijven coördineren en bedienen. Daarom digitaliseert het i-domein, het IT, Innovatie & Data onderdeel van gemeente Amsterdam, de dienstverlening aan de stad in rap tempo. Zodat we een voorbeeldfunctie kunnen uitdragen in het op een veilige, verantwoorde en toekomstbestendige manier omgaan met technologie en informatie voor en in onze stad. Door een vooruitziende blik en inrichting van diensten, vormt de gemeente Amsterdam daarnaast een optimaal solide entiteit die bestand is tegen een toenemende dreiging van buitenaf voor ons digitale netwerk. Digitaliseren betekent hoofdzakelijk dat we fors investeren komende jaren in de hiervoor benodigde kennis en competenties van onze medewerkers, dat we gemeentebrede omscholingstrajecten voor banen van de toekomst organiseren en dat agile werken de norm is in het IT, Innovatie & Data onderdeel. Als jij voor gemeente Amsterdam als werkgever kiest kom je dus terecht in een digitaal zo optimaal mogelijk ingericht organisatieonderdeel, waarin de interne organisatie zo efficiënt mogelijk is ingericht. Werken bij gemeente Amsterdam betekent daardoor leren en kennis delen in een vooruitstrevende organisatie die de digitale maatschappij van nu en in de toekomst succesvol bedient.
De Vakgroep Ontwerp&UXDe Vakgroep Ontwerp&UX is onderdeel van de Directie Digitalisering & Innovatie en heeft als doel om vanuit het ontwerpvak bij te dragen aan verkenningen en oplossingen voor de opgaves i-domein zoals hierboven beschreven. Daarnaast werken we ook aan de Innovatieopgaves van Stedelijke Innovatie en Research & Development of andere opdrachten voor directies die geprioriteerd worden.
De Vakgroep bestaat uit design thinkers met verschillende profielen en sub-expertises. Allen werken met de ontwerpmethodiek (gekenmerkt door de 'double-' of 'triple- diamond') waarin onderzoeken en ontwerpen elkaar afwisselen en zij beschikken over een brede toolkit om in te zetten. De belangrijkste stappen zijn het achterhalen van het juiste probleem en daarna het komen tot de juiste oplossingen, waarbij het perspectief van de doelgroep, de doelen van de stad en de haalbaarheid voor de organisatie bij elkaar gebracht moeten worden. De vraagstukken variëren in complexiteit en abstractieniveau. We definiëren op basis van de verschillende abstractieniveaus 3 sub-expertises in de Vakgroep: Systemic design, Service design en Product-/UX design, die afzonderlijk of gecombineerd ingezet worden door de verschillende ontwerpers uit de vakgroep.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox