Rijksvastgoedbedrijf
max €130 per uur
Utrecht
24 uur per week
01 maart 2023
28 februari 2025
Rijksvastgoedbedrijf
Het Rijksvastgoedbedrijf is de vastgoedorganisatie van en voor de Rijksoverheid en is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wij zijn verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding van de grootste en meest diverse vastgoedportefeuille van Nederland.
Het Rijksvastgoedbedrijf zet vastgoed in voor de realisatie van rijksoverheidsdoelen, in samenwerking met, en met oog voor de omgeving
Onze portefeuille bestaat onder andere uit gevangenissen, rechtbanken, kazernes, vliegvelden, defensieterreinen, ministeries, havens, belastingkantoren, monumenten, musea en paleizen. Deze gebouwen en terreinen stellen wij ter beschikking voor de realisatie van rijksoverheidsdoelen. Onze deskundige medewerkers formuleren visie en beleid en zorgen voor beheer en onderhoud, aan- en verkoop, nieuwbouw, verbouw en renovatie, ontwikkeling en herontwikkeling.
Directie
De directie Transacties en Projecten (T&P) is de schakel naar de vastgoed- en bouwmarkt. De directie is o.a. verantwoordelijk voor de uitvoering van de portefeuillestrategie van het Rijksvastgoedbedrijf door (her)ontwikkeling, transformatie en transacties. Het realiseren van nieuw- en verbouwprojecten en het inkopen van alle producten, werken en diensten voor het gehele Rijksvastgoedbedrijf. De belangrijkste instrumenten zijn: het verrichten van een omvangrijke verkoopopgave van vastgoed; het contracteren van alle gebruik van vastgoed door de rijksoverheid; het genereren van inkomsten door (tijdelijk) gebruik van vastgoed door het afsluiten van (bijzondere) contracten zoals erfpacht/pacht, huur, medegebruik en bijzonder beheer.
Afdeling en sectie
Binnen de directie T&P is de sectie DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) onderdeel van de afdeling projecten 2. De sectie DJI voert vastgoedprojecten uit aan de inrichtingen en complexen van het Rijksvastgoedbedrijf die door DJI gebruikt worden, zoals gevangenissen met diverse regimes en TBS instellingen.
Deze sectie ontwikkelt de komende jaren het justitieel complex te Vlissingen (JCV) in opdracht van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Raad van de rechtspraak (Rvdr). Er vindt hierbij een nauwe samenwerking plaats met de regio Zeeland (Gemeente, Provincie en Waterschap).
Project
Justitieel Complex Vlissingen
Het kabinet heeft eind juni 2020 met de bestuurders van de regio Zeeland een overeenkomst gesloten om tot uitvoering over te gaan van de maatregelen zoals beschreven in het adviesrapport ‘Wind in de zeilen’. Eén van deze maatregelen betreft het realiseren van een justitieel complex in Vlissingen (JCV) als onderdeel van Law Delta.
Het betreft de locatie waar in het verleden de Marinierskazerne zou worden gerealiseerd. Dit is een belangrijk gegeven voor de voorliggende DAS uitvraag, omdat het vertrouwen vanuit de regio in het Rijk hiermee sterk is verminderd. De Omgevingsmanager heeft samen met het betrokken team de taak om dit vertrouwen te versterken.
De bouw van het JCV als onderdeel van Law Delta moet gezien worden tegen de achtergrond van een groeiend aantal gedetineerden die een ernstig risico vormen voor de orde, rust en veiligheid in inrichtingen en de veiligheid in de samenleving. De omvang van deze categorie gedetineerden neemt in laatste jaren toe door een intensieve aanpak van Politie en Openbaar Ministerie (OM). Deze categorie gedetineerden blijkt in staat tot Voortgezet Crimineel Handelen in Detentie (VCHD). Dit brengt nieuwe uitdagingen en risico’s met zich mee op het gebied van orde en veiligheid in de inrichtingen waar deze gedetineerden geplaatst worden, zoals verhoogd vluchtgevaar, liquidaties en VCHD.
Het kabinet heeft daarom besloten te investeren in de bewaking en beveiliging van advocaten, officieren van justitie en rechters die bij de opsporing, vervolging en berechting van leden van de zware georganiseerde criminaliteit betrokken zijn. Naast deze persoonsbeveiliging stelt dit ook eisen aan de beveiliging van de zittingslocaties waar deze processen gehouden worden. De bestaande hoog beveiligde zittingslocaties zijn onvoldoende om in de vraag vanuit het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak (Rvdr) te voorzien.
Daarbij heeft het kabinet een breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit gelanceerd. Als gevolg van deze ontwikkelingen neemt ook binnen DJI het aantal gedetineerden met extreme vlucht-, veiligheids-en maatschappelijke risico’s gestaag toe. Voor deze gedetineerden is een hoog tot zeer hoog beveiligingsniveau noodzakelijk. De bestaande voorzieningen, onder meer de extra beveiligde inrichting in Vught, zitten tegen het maximum van hun capaciteit. Bovendien is het vanuit zowel het belang van de opsporing en vervolging, het tegengaan van ongewenste netwerkvorming in detentie als het beheersen van het dreigingsrisico tegen de inrichtingen van belang om dergelijke verdachten/gedetineerden gescheiden van elkaar te kunnen plaatsen.
In het JCV worden hiermee verschillende onderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (min. J&V) gehuisvest:
De omvang is ca. 35.000 m2 BVO en het terrein waar het JCV wordt gerealiseerd omvat ca. 16 ha.
Het JCV wordt gerealiseerd binnen een nieuw te ontwikkelen stadslandgoed. In nauwe samenspraak met de regio wordt o.a. een wegenstructuur gerealiseerd en wordt een water- en groenkraag gerealiseerd.
Opdrachtomschrijving
Het Rijksvastgoedbedrijf werkt voor dit project met een IPM team (Integraal Projectmanagement team).
In het IPM team zijn de volgende rollen belegd:
Doordat de huidige omgevingsmanager op korte termijn van dit project af zal gaan, is er behoefte aan het inzetten van een nieuwe omgevingsmanager.
Werken in een IPM team betekent dat je in beginsel vanuit je rol als omgevingsmanager aan tafel zit, maar je bent wel onderdeel van het team en je ondersteunt en adviseert je IPM teamgenoten waar mogelijk. We zijn geen individuen met oogkleppen op, we zijn een team!
Als omgevingsmanager van dit project ben je de onmisbare schakel tussen binnen en buiten. Je werkt nauw samen met de collega’s van het RVB, maar ook intensief met onze Rijkscollega’s van min. J&V, DJI en de Rvdr.
Verder werk je samen met de gemeente Vlissingen, de vertegenwoordigers van de Provincie en het waterschap, de omliggende bedrijven, de omwonenden, de pachters van de huidige landbouwgronden en de vertegenwoordigers van de omliggende bedrijven en instanties. Dit zowel in persoonlijke contacten als in georganiseerd verband.
Je bent dus verantwoordelijk voor het contact met de omgeving en houdt de relaties hiermee en met externe stakeholders in balans in de voorbereiding tot de uitvoering van het project. Jouw lef en communicatievaardigheden komen daarbij goed van pas, en tegelijkertijd kun jij de boel aanjagen als dat moet. Jij bent de omgevingsmanager die optreedt als “het gezicht naar buiten” en bent het visitekaartje van het RVB.
Als medetrekker van de werkgroep Communicatie zorg jij voor samenhang en afstemming als het om de externe omgeving gaat.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox