Provincie Flevoland

Gebiedsregisseur Bodemdaling

Provincie Flevoland

De opdracht­omschrijving

Organisatie
De provincie Flevoland (afdeling Strategie en Beleid) heeft het initiatief genomen om met gebiedspartners een gebiedsproces te starten. Het doel van dit gebiedsproces is om gezamenlijk kennis en strategieën te ontwikkelen hoe om te gaan met de gevolgen van bodemdaling in het landelijk gebied in Flevoland. In Flevoland wordt de bodemdaling veroorzaakt door klink van kleilagen en oxidatie van dieper liggende veenlagen. Bodemdaling en klimaatverandering leiden tot vernatting, wat een bedreiging vormt voor de agrarische productiewaarde in de provincie. In de periode tot 2040 speelt dit voor ca 3.000 ha landbouwgrond in verschillende deelgebieden.

Omdat vernatting als gevolg van bodemdaling een probleem is voor alle gebiedspartners in deze bodemdalingsgebieden heeft de provincie Flevoland weliswaar het initiatief genomen voor het gebiedsproces maar wordt het gedragen door de partners (Rijksvastgoedbedrijf, gemeente Noordoostpolder, waterschap Zuiderzeeland, LTO Noord en de provincie Flevoland). In november 2020 is door de provincie Flevoland een onafhankelijke gebiedsregisseur aangesteld die namens deze partners opereert. In september 2021 heeft dit geleid tot een ‘Intentieverklaring gebiedsproces bodemdaling Flevoland’ (inclusief Plan van aanpak, zie bijlage 1). In deze intentieverklaring hebben de partijen Rijksvastgoedbedrijf, gemeente Noordoostpolder, waterschap Zuiderzeeland, LTO Noord en de provincie Flevoland zich gezamenlijk verbonden aan een gebiedsproces bodemdaling met een looptijd van drie jaar (tot oktober 2024). Er is een stuurgroep en projectgroep ingericht met de deelnemende partijen. Daarnaast zijn op basis van een gebiedsconsultatie vier inhoudelijke zogenaamde kennissporen ingericht, te weten:

1) Alternatieve verdienmodellen,
2) Waterhuishouding en vernatting,
3) Zon op land en
4) Vrijwillige kavelruil.

In deze kennissporen zijn agrariërs, natuurorganisaties, kennisorganisaties (adviesbureaus en andere kennisdragers) en deelnemende partners op zoek naar kernvragen, informatie over deze kernvragen en oplossingsrichtingen. Het is de bedoeling dat binnen deze sporen praktijkproeven worden gestart die meer informatie opleveren over mogelijke oplossingen. Het resultaat van het gebiedsproces is nadrukkelijk het verzamelen van kennis en haalbare, praktisch toepasbare strategieën. De uitvoering van deze strategieën of beleidsvorming die daarbij nodig is maakt geen onderdeel uit van het gebiedsproces.  

De gebiedsregisseur zit op dit moment zowel de projectgroep als de kennissporen voor (de stuurgroep wordt voorgezeten door de gedeputeerde van de provincie Flevoland).  In de startfase van het gebiedsproces is dit als wenselijk ervaren. Voor het verdere verloop van het proces is de actieve betrokkenheid van alle deelnemers blijvend van belang en wordt gezocht naar een goede verdeling van taken en rol tussen de deelnemers van de projectgroep en kennissporen en de rol van de gebiedsregisseur.  

Het gebiedsproces loopt in september 2022 één jaar onder leiding van de huidige gebiedsregisseur. Voor de twee laatste jaren van dit gebiedsproces is voortzetting van deze rol nodig en is gezien de omvang van de opdracht een nieuwe aanbesteding nodig.  

Belang onafhankelijke rol gebiedsregisseur bodemdaling
Om de gelijkwaardige deelname van de verbonden partijen te waarborgen is een onafhankelijke rol van de gebiedsregisseur cruciaal. Hij of zij is zo in staat om namens de verbonden partijen in het gebied te opereren zonder agenda van één van de partijen.

Deze verkennende fase naar kansrijke strategieën heeft een initiërend en verbindend karakter, een rol die de provincie in het landelijk gebied goed past. Dat is de reden dat de rol van de gebiedsregisseur door de provincie wordt gefinancierd. Financiering van onderzoeken, pilots, etc. die gedurende het gebiedsproces of daarna worden gestart zullen gezamenlijk door de betrokken gebiedspartners worden gefinancierd. 

Het gebiedsproces bodemdaling heeft haar eigen stuurgroep en projectgroep. Daarnaast is ook een pilot bodemkwaliteit gestart die wordt aangestuurd door de stuurgroep grondgebruik. De gebiedsregisseur ondersteunt ook deze stuurgroep op proces (komt een paar keer per jaar bij elkaar). Inhoudelijke begeleiding van de pilot bodemkwaliteit vindt buiten de scope van deze opdracht plaats.

Opdracht
We zoeken een stevige gebiedsregisseur die het huidige gebiedsproces bodemdaling Flevoland voortzet. Uw werkzaamheden zijn:

  • U bent verantwoordelijk voor de algehele voortgang van het gebiedsproces; doelbereik, planning, financiën, monitoring tussenresultaten, betrokkenheid deelnemers, betrokkenheid van het gebied. Daarvoor organiseert u:
  • 3 tot 4 keer per jaar een stuurgroepvergadering. U adviseert de stuurgroepleden op strategisch niveau over de voortgang van het gebiedsproces. Naast deze stuurgroepvergaderingen informeert u ook regelmatig bestuurders in separate overleggen.
  • 6 keer per jaar een projectgroepvergadering waarbij u de partners van het gebiedsproces actief betrekt bij het proces en ruimte biedt en uitnodigt voor initiatieven die bijdragen bij het doelbereik.
  • 6 keer per jaar per kennisspoor een overleg waar de inhoudelijke vragen, informatie en oplossingsrichtingen worden besproken en uitgewerkt en pilots (praktijktesten) worden uitgewerkt en ingezet. U treedt bij deze overleggen vooral op als procesbegeleider in de zoektocht naar de kernvragen en vervolgacties. U nodigt daarbij de deelnemers uit om initiatieven te nemen om het spoor inhoudelijk vorm te geven. U staat daar met één been in de inhoud en één been in de procesgang van het kennisspoor.
  • Het (mede) verzamelen van relevante informatie bij de betrokken partners en externe organisaties en het initiëren van (beperkte) onderzoeken.
  • Het (laten) opstellen van voorstellen en beslisnotities.
  • Onderhouden van contacten met stakeholders ;      
  • De communicatie naar het gebied (nieuwsbrief, persaandacht, gebiedsbijeenkomsten, etc.). In de projectgroep is ook een communicatiemedewerker aanwezig die samenwerkt met de verschillende partners van het gebiedsproces.

Deze werkzaamheden zijn indicatief, maar niet uitputtend. We zoeken een ervaren procesmanager die een stevige gesprekspartner is voor besturen en de gebiedspartijen en die in staat is mensen, belangen en doelen aan elkaar te verbinden.

Er zijn bijlagen beschikbaar welke dienen als achtergrondinformatie en om een level playingfield te creëren. Deze bijlagen zijn op te vragen bij s.ramselaar@flextender.nl

Benodigd aantal professionals
1.

Competenties

  • Politiek, bestuurlijk en organisatiesensitief;
  • Procesvaardigheid;
  • Rolbewust;
  • Communicatieve vaardigheden; zowel schriftelijk als mondeling;
  • Proactieve flexibele houding;
  • Doelgericht en creatief denkend;
  • Zelfstandigheid/ zelfwerkzaamheid;
  • Overtuigingskracht;
  • Analytische vaardigheden;
  • Schakelen tussen abstractieniveaus.

Cv-richtlijnen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties. Uit het cv dient duidelijk naar voren te komen waarom de kandidaat geschikt is voor deze functie.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Een afgeronde opleiding op minimaal WO bachelor niveau;
  • Beschikbaar voor 16 uur per week gedurende een periode van 12 maanden (uitgaande van 47 weken per jaar, dus exclusief verlofdagen);
  • Werkzaamheden vinden plaats op verschillende locaties in Flevoland en het provinciehuis te Lelystad;
  • Aanwezig in het provinciehuis op in ieder geval de maandag in verband met de interne afstemming. De tweede dag kan flexibel ingezet worden;
  • In staat om de opdracht individueel uit te voeren (vervulling in duo verband is niet mogelijk);
  • Aantoonbare kennis dan wel werkervaring met agrarische problematiek en landelijk gebied blijkend uit relevante aantoonbare werkervaring dan wel affiniteit;
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 10 jaar op het gebied van ruimtelijke ordening, water, landbouw, natuur en/of milieu;
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met strategie en governance in samenwerkingsverbanden, transities, gebiedsprocessen bij complexe opgaven in het landelijk gebied in de afgelopen 10 jaar;
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving en bestuurlijke advisering in de afgelopen 10 jaar;

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox