Gemeente Westland

Beleidsadviseur Veiligheid en Toezicht

Gemeente Westland

De opdracht­omschrijving

Organisatie
Bouw mee met de gemeente Westland. De gemeente Westland is met ruim 100.000 inwoners één van de dertig grootste gemeenten in Nederland. Met haar duurzame en innovatieve glastuinbouwcluster is de gemeente Westland een belangrijke economische motor. Op een inspirerende manier biedt gemeente Westland haar inwoners ruimte, rust, groen en woonomgevingen met aantrekkelijke  recreatiemogelijkheden en voorzieningen. Een vitale economie en een bloeiend verenigingsleven zorgen voor een dynamische en actieve gemeente. Slagkracht, ambitie, innovatie en professionaliteit, dat zijn de kernbegrippen waar het in Westland om draait! Gemeente Westland is een uitdagende en eigentijdse werkgever, die continu in ontwikkeling is. We zijn een actieve werkorganisatie met een prettige, informele werksfeer en volop ontwikkelingsmogelijkheden. We sturen op resultaten en het tonen van eigen initiatief wordt gewaardeerd. Gemeente Westland is onderverdeeld in vier clusters: Dienstverlening, Beleid, Ruimte en Bedrijfsvoering, met daarnaast een unit concerncontrol en eenheid bureau gemeentesecretaris.

Team veiligheid en duurzaamheid
Binnen dit team werken we aan de leefbaarheid van Westland. Belangrijke onderwerpen zijn veiligheid, wonen, duurzaamheid, circulaire economie, energietransitie en milieu . We werken hiervoor samen met vele partners, zowel andere overheden waaronder politie en justitie, als private partijen. Binnen het team werken strategen, beleidsregisseurs en beleidsondersteuners. De rollen die de medewerkers binnen het team hebben zijn wisselend: ontwikkelen, regisseren, stimuleren en faciliteren. Daarbij staat het maatschappelijk resultaat altijd centraal. We merken daarbij dat er steeds meer dwarsverbanden zijn met de andere taakvelden binnen de gemeente en de uitvoering. Dit vraagt van onze medewerkers eigenaarschap, integraal denken, resultaatgerichtheid, netwerkvaardigheden en innovatiekracht.

Opdracht
De zorg voor openbare orde en veiligheid is van oudsher een van de voornaamste taken van de overheid. De verantwoordelijkheid voor het veiligheidsbeleid ligt op lokaal niveau bij de gemeente. De gemeente heeft de regierol bij het ontwikkelen en uitvoeren van het veiligheidsbeleid. Ze zorgt voor afstemming tussen de verschillende partijen (in- en extern) die betrokken zijn bij het veiligheidsbeleid en voert de regie over de verschillende maatregelen. Daarnaast zorgt de gemeente dat de maatregelen beleidsmatig worden ingebed. Opstellen nieuw Westlands Veiligheid Beleid

  • Het Westlands Veiligheidbeleid (WVB) dient te worden opgesteld volgens de methode Kernbeleid Veiligheid, een handreiking aan gemeenten van de VNG. Het Kernbeleid Veiligheid kent een indeling van de veiligheidsonderwerpen die een plaats dienen te krijgen binnen het WVB.
    De indeling bestaat uit vijf veiligheidsvelden.
  • Veilige woon- en leefomgeving (bijvoorbeeld overlast, veel voorkomende criminaliteit zoals inbraken en diefstal, en het onveiligheidsgevoel).
  • Bedrijvigheid en veiligheid, (veilig ondernemen, veilige winkelcentra, veilig uitgaan en veilige evenementen).
  • Zorg en veiligheid (jeugdoverlast, jeugdgroepen, alcohol en drugsgebruik, veiligheid in en om de school, Escalatieladder binnen zorg en veiligheid, Radicalisering).
  • Fysieke veiligheid (rampenbestrijding en crisisbeheersing, brandveiligheid, gevaarlijke stoffen).
  • Aanpak ondermijning (Integriteit, veilige publieke taak).
  • Het WVB brengt de verbinding aan met andere domeinen en partijen binnen ‘veiligheid’ in de gemeente.
  • Bij de prioritering binnen het WVB speelt de gemeenteraad een belangrijke rol. De gemeenteraad stelt het WVB vast en controleert de uitvoering van het beleid. De raad of de raadscommissie dient al in een vroegtijdig stadium betrokken te worden. Daarnaast moet de raad betrokken worden bij een prioriteitensessie. In de startnotitie wordt het proces van het komen tot het WVB beschreven.
  • Partners (in-extern) worden betrokken bij het opstellen van het beleid.
  • Door middel van een gebiedscan, via de leefbaarheidskringen, ophalen van welke veiligheid/leefbaarheidsthema’s er lokaal spelen.
  • WVB dient juni 2022 gereed te zijn voor besluitvorming.

Competenties

  • Vaardigheid in het creëren van draagvlak, uitdragen en verdedigen van projecten/programma’s, projectresultaten/programmadoelstellingen en consequenties.
  • Binnen de sierteeltsector kennis hebben van het speelveld, eenieders rol daarin, de mogelijkheden en de heersende cultuur.
  • In kunnen springen op een rijdende trein.
  • Daarnaast beschik je over bestuurlijke sensitiviteit, ben je sterk in plannen en organiseren. Ben je gericht op samenwerking en bewust van je omgeving. Een team kun je motiveren en sturen op resultaten.

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u / de door u aangeboden kandidaat aan het bovengenoemde profiel voldoet.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • Minimaal een afgeronde wo bachelor opleiding.
  • 2 relevante referenties, die de volgende gegevens bevatten: naam referent, functie, organisatie, e-mailadres en/of telefoonnummer.

De Wensen

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeente in de afgelopen 10 jaar
  • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het opstellen van veiligheidsbeleid binnen een gemeente in de afgelopen 5 jaar
  • Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring met het opstellen van veiligheidsbeleid binnen de overheid in de afgelopen 5 jaar
  • Minimaal een afgeronde wo master opleiding in de richting van Bestuurskunde en/of Bestuursrecht

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Deze opdracht is gesloten, reageren is helaas niet meer mogelijk

Gesloten

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox