Gemeente Zwolle
geen max tarief
Overijssel
36 uur per week
01 juni 2023
30 november 2023
Opdrachtbeschrijving ‘Juridisch instrumentarium op orde’
De afdeling
De afdeling Ruimte en Economie bestaat uit veelkleurige en betrokken teams van ongeveer 32 adviseurs. Specialisten op het terrein van economie, toerisme, duurzaamheid, mobiliteit, water, groen, wonen en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. De kracht van de afdeling is het vertalen van ontwikkelingen en trends naar opgaven van Zwolle en de regio.
De woonopgaven
Zwolle is een stad van samenwerken en netwerksamenwerking en we staan, net als in heel Nederland, voor grote opgaven op het gebied van huisvesting. We hebben hoge ambities op de fysieke leefomgeving, bouwen maar liefst 1000 huizen per jaar, maar we groeien ook fors. De stad zal de komende 20 jaar een schaalsprong maken naar 160.000 tot 180.000 inwoners. We zijn een hartstad met een hoge brede welvaart. In een woningmarkt die zwaar onder druk staat, willen wij een aantrekkelijke en inclusieve stad zijn en blijven. Voor iedereen en voor elke portemonnee moet er een passende woning te krijgen zijn.
Daarnaast leven we langer en blijven we langer zelfstandig wonen, eventueel met een vorm van begeleiding aan huis. Ook dat geeft druk op het aantal beschikbare woningen en heeft consequenties voor het soort woningen dat nodig is.
Sinds de verkiezingen van 2022 is de bestuurlijke context veranderd, daarnaast verandert ook de woningmarkt. Er is veel beleidsmatig geregeld, maar onvoldoende geborgd in het publiekrechtelijk instrumentarium. De borging van het beleid vindt nu veelal plats via privaatrechtelijk overeenkomsten met als gevolg op alle tafels discussies en frustratie door onduidelijkheid.
We hebben al wel een aantal stappen gezet, in 2019 is de beleidsregel ‘Zelfstandige woonruimte’ vastgesteld. En in 2022 is een verordening middenhuurwoningen vastgesteld en zijn samen met de drie Zwolse woningcorporaties uitgangspunten voor sociale huurwoningen opgesteld.
De spanningsvelden hierbij zijn onze woonambities op het gebied van innovatie en vernieuwende woonvormen versus de behoefte om meer de regie te pakken door beleid te verankeren in ons publiekrechtelijk (en privaatrechtelijk) instrumentarium en de bestaande beleidsregel ‘Zelfstandige woonruimte’. En de ontwikkelingen in wonen met zorg.
Dit doe jij
Als Adviseur Wonen ga je uitvoering geven aan de opdracht ‘Instrumentarium op orde’. Oftewel het gemeentelijk instrumentarium ten behoeve van de sturing woonopgave in orde maken vanuit:
Je maakt hiervoor een stappenplan (dat voor de zomer gereed is) en gaat dat uitvoeren en je houdt hierbij rekening met:
Het stappenplan moet voor de zomer gereed zijn en in december 2023 moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn.
Daarnaast zal jij je bezighouden met:
Beoogd resultaat
Het beoogd resultaat is de juridische borging van de uitgangspunten van ons woonbeleid in een huisvestingsordening. Met als uiteindelijk doel de realisatie van sociale huur en middensegment woningen en de langdurige borging hiervan volgens de ambities gesteld in de Woonvisie en het coalitieprogramma. De regels geven daarbij ook ontwikkelende partijen duidelijkheid over het te realiseren programma en zorgen voor langdurige borging van de segmenten in Zwolle.
Doel
Doel van deze opdracht is de ambities en beleidsdoelstellingen op het gebied van wonen borgen in het juridisch instrumentarium. Daarvoor dienen in ieder geval de volgende uitgangspunten van het woonbeleid juridisch geborgd te worden in een huisvestingsordening:
Bestaand instrumentarium
Dit ben jij
Je hebt minimaal een HBO werk- en denkniveau. We zoeken een persoon met juridische kennis op het gebied van wonen die in ieder geval bovenstaande voortvarend en zelfstandig kan oppakken en daarbij ook adviseert in het licht van de nieuwe rijksregelgeving ten aanzien van de regie op de volkshuisvesting.
Er spelen interessante woonprojecten en je hebt veel contacten met collega’s, inwoners en samenwerkende partners in de stad. Je luistert goed, praat makkelijk op elk niveau, begrijpt dat er veel belangen spelen en brengt deze goed in kaart.
Werken in een politieke context vraagt nogal wat. Je kent snel de routes die je moet lopen en de manier waarop je zaken moet ‘aanvliegen’ in de ambtelijke en bestuurlijke organisatie.
Dit zijn wij
In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we met elkaar optrekken. Wij zetten daarom met kracht in op verbinding. Een goed samenspel met onze 130.000 inwoners, partners in de stad, het college, de raad en collega’s. We zorgen voor elkaar en zijn er voor elkaar. Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe.
De stad staat voor grote opgaven om onze leefwereld duurzaam vorm te geven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en de ontwikkeling van een circulaire economie. Al die kleine en grote opgaven zijn leidend voor onze manier van samenwerken. Afdelingen en teams zijn thuishavens, maar we werken door de afdelingen heen en zoeken elkaar makkelijk op. Samen tillen we bijzondere projecten van de grond. We vinden elkaar in voor- en tegenspoed, acteren als professionele partners, denken in mogelijkheden en stimuleren initiatieven uit de organisatie en de stad.
Zwolle is een stad in een regio die hard op weg is om de vierde economische topregio van Nederland te worden met innovatieve bedrijven die bijdragen aan onze maatschappelijke opgaven. De komende jaren staat er veel te gebeuren, waarbij we jouw inbreng en ideeën goed kunnen gebruiken.
Als je voor Zwolle werkt, word je uitgedaagd om je talenten optimaal in te zetten en je blijvend te ontwikkelen. Je krijgt kansen om te verrassen en te vernieuwen. En de ruimte om positief tegendraads en soms wat rebels te zijn. Jezelf kunnen en mogen zijn; daar staan we in Zwolle voor. We waarderen, accepteren en respecteren elkaar om wie we zijn. Want het is de diversiteit die kleur geeft aan onze organisatie én stad.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox